Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on czerwiec 8, 2019 in Tematy różne |

Przyprawy z bliskiego wschodu, znane dziś na cały świecie.

Przyprawy z bliskiego wschodu, znane dziś na cały świecie.

Kuchnia bliskowschodnia, czyli arabska jest niezwykle barwna oraz pysznie- świeżo aromatycznie przyciągają swoją uwagę ludzi siedzących przy stole, nie tylko w krajach muzułmańskich, ale zwłaszcza w innych zakątkach świata. Dania kuchni arabskiej obfitują w niesamowitą dawkę zdrowia. Wszystko dzięki nieustannej obecności naturalnych składników odżywczych, będących bogatych w niezbędne pro- zdrowotne wartości odżywcze. Składniki dań kuchni arabskiej, elementy diety bliskowschodniej, są różnorodnego pochodzenia i zarazem gwarantują bogactwo smaków oraz unikalnych aromatów.

Przyprawy prosto z kuchni bliskiego wschodu

Wiele z nich przemierzyło niejednokrotnie długą drogę do krajów arabskich, by następnie stamtąd trafić do krajów w Europie i reszty świata. Arabskie przyprawy transportowano dawniej tak zwanymi karawanami, ciągniętymi przez wielbłądy. Wyruszające prosto Indii do krajów arabskich.

Historia przypraw pochodzących z bliskiego wschodu

W odległych czasach przyprawy stanowiły dodatek urozmaicenie, ubogacenie monotonnych (nudnych) posiłków przemieszczających się ludów, zwanych beduinami. Aromatyczne i apetyczne Arabskie przyprawy są jednymi z najpopularniejszych na całym świecie.
Wśród powszechnie znanych znajdują się m.in.:

  • kumin,
  • kardamon,
  • goździki,
  • tymianek (inaczej: zaatar),
  • sumak,
  • mięta,
  • czarna cytryna,
  • gałka muszkatołowa,
  • anyż,
  • kurkuma,
  • curry,
  • szafran,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • pietruszka,
  • pieprz czarny,
  • cynamon,

Bez nich i wielu innych mniej znanych- w skali światowej nie byłoby współczesnej arabskiej kuchni oraz tak pysznych i kuszących tylko samym swoim zapachem dań.

Dziś w sklepach bez problemu znajdziemy również ogromną liczbę mieszanek skomponowanych przypraw oraz ziół m.in. do kuchni arabskiej, np. do potraw tj.: Falafela, Szawarma, czy Kibbe,
Jest to praktyczny oraz wygodny sposób doprawiania dań, aby dodać im niezwykłego smaku, a także niepowtarzalnego aromatu. Przez żołądek do serca, to tylko Arabskie przysmaki.
Smacznego!