Obecnie w wielu źródłach internetowych i w gabinetach dietetyków można poznać gotowe diety, w których kluczową rolę ogrywa spożywanie lub eliminacja określonych grup pokarmów. Takie gotowe jadłospisy nie zawsze sprawdzają się u osób po 40.-tym roku życia, zmagających się z otyłością i problemami zdrowotnymi. Alternatywą dla gotowych diet jest dieta indywidualna – na czym ona polega?
Każdy człowiek ma indywidualne potrzeby i nawyki, wychowuje się też w sobie właściwym środowisku, w którym od najmłodszych lat spożywa określone potrawy i prowadzi bardziej lub mniej aktywny tryb życia. Koncepcja diety indywidualnej opiera się na założeniu, że utrata wagi i zmiana wyglądu możliwa jest tylko dzięki gruntownej analizie osobistych preferencji oraz stylu życia danej osoby.
Wbrew schematom
Współczesne, indywidualne diety online lub opracowywane bezpośrednio w gabinecie dietetyka na podstawie szczerej rozmowy, są całkowitym przeciwieństwem gotowych jadłospisów, które są zwykle niedopasowane do indywidualnych potrzeb. Takie rozwiązanie, uszyte na miarę, to odejście od schematycznych, ogólnodostępnych diet, dających krótkotrwałe rezultaty i często prowadzących do efektu jo-jo.
Dietę indywidualną trudno właściwie określić mianem diety. To zestaw indywidualnych zaleceń, przygotowanych przez specjalistę, który najpierw poznaje przyzwyczajenia, choroby oraz styl życia osoby zmagającej się z nadwagą, a dopiero po zgromadzeniu tych danych ustala, co należy zmienić i jakie produkty wykluczyć z codziennego pożywienia.
Ciało i umysł jako jedność
Indywidualne diety są skuteczne wówczas, gdy osoba wkraczająca w proces odchudzania zostaje odpowiednio ukierunkowana przez swojego coacha, którego zadaniem jest pobudzić jej wewnętrzną motywację oraz uświadomić, że organizm oraz mózg stanowią jedność.
Coaching zdrowia jest ściśle związany z dietą indywidualną, a profesjonalny dietetyk dobiera swoim podopiecznym najlepsze rozwiązania, bazując na dokładnym wywiadzie personalnym oraz zrozumieniu przyczyn ich różnych obaw i lęków.